این شهر ایران کوچک هست و مردمی با فرهنگها و قومیتهای متفاوت در این شهر زندگی میکنند. در این مقاله میخواهیم دیدنیهای این کلانشهر را به شما ارائه کنیم: کرج یکی از کلان شهرهای ایران و علاوه بر این مرکز، استان البرز میباشد. این شهر که هم حالا بخش قابل ملاحظه ای از فشار جمعیت و کم آبی تهران را تحمل میکند، از دوران قبل از تاریخ و باستان نیز سرزمینی پرجاذبه و مرکز آب و آبادانی بودهاست.
استعدادهای طبیعی و مراجع آبی زیاد سلسله جبال البرز، علاوه بر این خاک حاصلخیز دامنههای البرز و دشت منتهی به آن برای اجتماعات بشری مناسب بودهاست و سبب آن آثار باستانی ارزشمندی هست که در گوشه و کنار این جلگه گسترده و در حاشیه راههای رابطه ای کهن قابل مشاهدهاست. تپههای آق تپه، مراد تپه و تپه مردآباد، قلعههای تاریخی تنگ گسیل و شهرستانک و آثار دوران اسلامی مثل برج میدانک مغولی، پل و کاروانسرای شاهعباسی کرج، کاخهای قاجاری و کاخهای رضا شاهی و محمدرضا شاهی حکایت از تداوم استقرارهای پشت سر هم در این منطقه دارد.
در حوزه فرمانداری کرج بیشتر از ۱۰۰ اثر ارزشمند فرهنگی – تاریخی و هنری شناسایی شده بعضی از محبوبترین آنها در این گزارش ارائه شده هست.
جاده چالوس
جاده ۵۹، مشهور به جاده چالوس یکی از با اهمیت ترین جادهها برای مردم تهران و کرج هست که از میان شهر کرج در استان البرز آغاز و به شهر چالوس در کرانه دریای خزر وصل میشود. بعضیها این جاده را یکی از زیباترین جادههای جهان میدانند، چون این جاده در هر فصل و با هر رنگی زیبا و چشم نواز هست.
زیباییهای ناشناخته با طبیعتی شگفتی انگیز، وجود رودخانههای آب شیرین البرز، مثل رودخانه کرج و چشمه سارهای زیاد زیبا، غارهای طبیعی، آبشارهای مرتفع، کوههای بلند، درختان کهنسال، پوشش گیاهی و جانوری متنوع، آبهای معدنی با خواص درمانی، این جاده را به یکی از زیباترین جادههای گردشگری کشور از لحاظ وجود پدیدههای طبیعی مبدل کرده هست.
کاخ مروارید (کاخ شمس)
کاخ مروارید، کاخی در مهرشهر کرج، واقع در استان البرز هست که در سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ با زیربنای ۲۵۰۰ متر برای اقامت شمس پهلوی ساخته گردید. سازه کلیدی و طرح کاخ به نحو یک سفرهماهی هست که صدفی آنرا دربرگرفته هست.
این کاخ حالا در وضع نامناسبی قرار دارد.
این کاخ در زمینی به گستردگی ۱۱۱ هکتار با ۲۵۰۰ متر زیربنا میان سالهای ۴۷–۱۳۴۵ در مهرشهر کرج، ارم برای اقامت شمس پهلوی ساخته گردید. سازهٔ کلیدی و طرح کاخ به ریخت یک سفرهماهی هست که صدفی را دربرگرفته هست. در ضلع شمالی کاخ و در محوطهٔ بیرونی دریاچه نیز بهشکل بالههای سفرهماهی طراحی و اجرا شده هست.
روستای شهرستانک
در بلندای البرز مرکزی، آنجا که کوهها باز و به بازوی هم آنقدر دامن میکشند که درنهایت از گذرگاه سر به اوج کوههای شمال باختری خراسان خود را به کوههای هندو کش و فلامت پامیر میرسانند. دهکدهای با سابقه تاریخی زیاد کهن آرمیده هست.
در سینه کش البرز مرکزی آنجا که دمای تابستانی آن به زحمت از ۱۵ درجه سانتی گراد میگذرد و در بلندیهای، این میزان به ۵ درجه کاهش مییابد، دهکده کوهستانی شهرستانک دامن کشیده هست.
در گوشهای از این دریای سنگ و صخره که طول آن به ۳۳۳۰ کیلومتر و عرض متوسط آن به ۸۵ کیلومتر میرسد، دهکده خوش منظر شهرستانک سر بر آورده هست. این تابع دهستان ” این تابع دهستان ” لورا ” در ۶۳ کیلومتری شمال غربی کرج و ۱۰ کیلومتری پل دو آب، بر سر راه کرج ـ. چالوس ایستاده هست.
بیشتر درههایی که در این رشته کوه قرار دارند، شمالی ـ. جنوبی اند؛ و تنها درهای که شرقی ـ. غربی هست همین شهرستانک هست. به سبب طول مدت تابش خورشید، این دره خوب ترین آب و هوای ییلاقی ایران را دارد؛ و همین خصوصیت (شرقی ـ. غربی بودن دره) باعث شده بود، ناصر الدین پادشاه که خوش گذرانترین پادشاه سلسلة قاجاریه بود، قصری بر بلندترین نقطه شهرستانک بنا کند که هنوز پس از گذشت ۱۲۰ سال بقایای آن دیده میشود.
غار یخ مراد
غار یخ مراد در حدود روستای آزادبر و روستای فرسوده ده در منطقه گچسر و جاده چالوس میباشد. این غار در محدوده استان البرز و از جاذبههای طبیعی استان البرز میباشد. دریچهٔ ورودی این غار در بلندای کوههای منطقه واقع شدهاست و طریق غار عموماً شیب دار و رو به پایین میباشد که نهایتاً با دست یابی به اعماق کوه، با چشمههای یخ زده در کف زمین و استالاکتیتهای اسفنجی غار رو به رو میشوید.
ارتفاع این غار از سطح دریا در حدود ۲۶۴۰ متر میباشد و دهانهٔ این غار سه متر پهنا و هشت متر ارتفاع دارد. در ماههای اسفند و فروردین، قندیلهای زیاد زیبای غار در خوب ترین وضع به سر میبرند.
نکتهٔ قایل ملاحظه این غار مطبق بودن آن میباشد که در میان غارهای ایران کمتر دیده میشود. در قسمتی از غار چهار طبقه با اختلاف ارتفاع بیشتر از ۳۰ متر دیده میشوند.
مجید کاشیان غار نورد حرفهای باشگاه دماوند و ترسیم کننده نقشه غار در توضیحات این غار آوردهاست: «در گذشته مردم محلی بر این باور بودهاند که یخ موجود در اعماق غار برای معالجه ناباروری خانم ها خاصیت شفادهنده دارد؛ و وجود کهنههای آویخته (دخیل) به دهانه کلیدی و درون غار در گذشته که باعث نامگذاری روستای مجاور به فرسوده ده شده گواه این مدعا است».
علی جوانشاد غار نورد و کاشف پیشکسوت باشگاه دماوند در کتاب غار و غار نوردی درباره تاریخ شکلگیری این غار آوردهاست: «به دلیل وجود فسیلی بر روی سنگ بزرگی در نزدیکی دهانه کلیدی از گونه نرمتنان دریایی مرتبط به دوره سوم زمینشناسی به اسم (کاردیتا- KARDITA) این نظریه که غار در حدود پنجاه میلیون سال پیش در زیر دریا بوجود آمده از صحت بیشتری بهره مند است». ( (رجوع به کتاب غار و غارنورد – نوشته علی جوانشاد).
برای بازدید کامل از این غار احتیاج به وسایل حرفهای غارنوردی میباشد.
آبشار هفت چشمه
آبشار هفت چشمه یکی از آبشارهای استان البرزه که در کیلومتر ۱۷ جاده کرج- چالوس و در نزدیکی روستای ارنگه و بالادست رودخانه ارنگه واقع شده. ارتفاع آبشار هفت چشمه در حدود ۹۰ متر هست و از این نظر یکی از آبشارهای بزرگ کشور شمرده میشود.
طریق دسترسی به این آبشار از میان سنگها و صخرهها گذر میکند و همین امر بازدید از آبشار را در فصول بارندگی با مشکل رو به رو میسازد. در این طریق آبشارهای کوچکی وجود دارند که ارتفاع آنها به ۵ متر میرسد و با اسم «هفت چشمه» خوانده میشوند.
خوب ترین فصل برای عزیمت به این آبشار فصل تابستان هست. چرا که طریق کوهستانی و گاها صعب العبور شما را با موانعی رو به رو خواهد کرد. اما با در دست داشتن امکانات عزیمت میتوانید به سادگی به آبشار دست یافته و از فضای فوق العادهی آن دیدن کنید.
در طول طریق آبشار میتوانید از غارهای طبیعی فوق العادهای که در ناحیه وجود دارد دیدن کنید. گرچه تنها نمایی از این غارها را رویت میکنید و میتوانید سوژهای عالی برای عکاسی در دست دارا باشید. وجود پوشش گیاهی خارق العاده در طول طریق از دیگر جذابیتهایی هست که در طول تورطبیعت گردی خود با آن رو به رو خواهید
پل دختر (سلیمانیه)
وجود پوشش گیاهی خارق العاده در طول طریق از دیگر جذابیتهایی هست که در طول تورطبیعت گردی خود با آن رو به رو خواهیدپل دختر کرج که با اسم پل سلیمانیه و پل پادشاه عباسی هم شناخته میشود از سازههای دوره صفویه هست که بر روی رودخانه کرج ساخته شده هست. این پل بر بقایای پلی کهنتر وابسته به دوره سلجوقی ایجاد شده هست و بازسازی آن در دوره صفوی به این سازه نمای پلهای دوره صفوی را داده هست. این اثر که با اسم پل دختر کرج با شماره ۳۵۰۱ در تاریخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۵ در لیست آثار ملی ایران به ثبت دست یافته، در سالیان گذشته بازسازی و مرمت شده هست به گونهای که شکل نخستین آن تا اندازهای دگرگون شده هست.
این پل به مرور زمان زمان زمان و بر اثر عوامل طبیعی من جمله جاری شدن سیل و ریزش باران دچار فرسودگی شدید شده و به سبب کاهش استحکام پایههای آن در فراروی فرو ریختن و نابود شدن بوده هست. در سال ۱۳۸۸ بازسازی و به سازی پل آغاز گردید.
برای فراهم ساختن بازدید و گذر گردشگران روی این پل تاریخی و بکارگیری از فضای حول پل که دربرگیرندهی رودخانه و بستری سبز هست ساماندهی روی پل انجام گرفت. بدین منظور پل درحال سنگفرش شدن هست و علاوه بر این دو جان پناه در دو سوی پل جاسازی شده و دو پلکان ورودی برای آمد و گردید در دو سوی پل انجام شده هست.
سد امیرکبیر
سد امیرکبیر که سد کرج هم نامیده میشود، در شمال شهر کرج و در ۲۵ کیلومتری جادهٔ کرج به چالوس قرار دارد.
این سد، نخستین سد چندمنظورهٔ کشور ایران، و یکی از مراجع تأمین آب شهر تهران میباشد. دریاچهٔ این سد، یکی از جایگاه ها طبیعی ارزشمند پرورش ماهیهای قزلآلای رنگینکمان و قزلآلای خالقرمز و ماهی سفید و ماهی سیاه هست.
انباشته گردیدن آب رودخانه کرج در پشت سد امیرکبیر علاوه بر کارایی آن در تولید انرژی برقابی و تهیه قسمتی از آب آشامیدنی شهر تهران، باعث بوجود آمدن دریاچهای زیبا گردیده هست که باعث استفادههای گردشگری و تفریحی و ورزشی از سد کرج شده هست و یکی از خوب ترین استراحتگاهها و جاذبههای طبیعی کرج را بوجود آورده هست.
|